През 2018 г. се заговори усилено за телевизия Алма матер“ –

...
През 2018 г. се заговори усилено за телевизия Алма матер“ –
Коментари Харесай

По какви правила работи телевизия „Алма матер“

През 2018 година се заприказва интензивно за телевизия „ Алма матер “ – студентска телевизия към СУ „ Св. Климент Охридски “. Тя има образователни студиа за студенти. Тогава дискутирани бяха както изборът на шеф на малкия екран, по този начин и един рекламен клип с противоречиви стилистика и обръщение. Рекламният клип не беше в сходство с университетския звук. По-късно Университетът се разграничи от клипа. " Клипът е начало на сюжет ", написа проф. Нели Огнянова още тогава. Скандалът е позабравен от 2018 година насам, до момента в който в края на май 2021 година щатовете на 4 души в телевизия " Алма матер " бяха закрити, без да бъдат предизвестени. Заваляха отворени писма от режисьори, оператори, сценаристи и монтажисти, почнали журналистическата си кариера в студентската телевизия. Те желаят " Да се подхващат незабавни дейности за изчистване имиджа на студентската медия. Тя би трябвало да принадлежи на университетската общественост и на студентите ". От Катедра „ Радио и телевизия “ във ФЖМК пишат: " С удивление научаваме за решението на Академичния съвет на СУ да редуцира без съобщение за претекстовете щата на члена на нашата катедра доктор Петър Айолов като началник направление " Глобална мрежа и интернационалните планове в " Алма матер " телевизия, както и да се закрият всички креативен длъжности в малкия екран. Смятаме, че сходни дейности са несъвместими с академичната нравственос ".

По какви правила работи телевизия „ Алма матер “ и какво е в нея? 

Проф. Анастас Герджиков , ректор на СУ „ Св. Климент Охридски “, разяснява в " Мрежата ":

 Проф. Анастас Герджиков в БНР " Може би на първо време да изясним нещата. Вашите уводни думи оставят слушателите с усещането, че става дума за телевизия, която работи и работи. Всъщност телевизия „ Алма матер “ в никакъв случай не е имала лично лъчение, лична стратегия. Тя е образователното студио на Факултета по публицистика и на Университета . В този смисъл не става дума за телевизия, макар че би ми се желало тя да се трансформира в настояща телевизия. "

" Алма матер " има лицензия, дадена от Съвет за електронни медии, и статут на социална медия от 2009 г

" За да съществува една телевизия, са нужни съществени средства – за инсталация, за съоръжение, годишно трябват средства за произвеждане на стратегия и те са доста съществени. Успяхме с един общ план на Университета да осигурим ненапълно отчасти средства за съоръжение и то ще бъде закупено през идващите месеци. Но това не взема решение казуса със средствата за стратегия и за това би трябвало да се откри шеф, който да може с доста малко средства да обезпечи задоволително стратегия – и лична, и с продан – с цел да има такава телевизия . "

Продуцентът

" В случая това е ректорът и той назначава и освобождава чиновниците на Университета. На Вашия въпрос за какво тогава смятахме, че можем бързо да създадем настояща телевизия и това не стана – отговорът е елементарен: Тогава сключихме контракт с продуцент, който беше подготвен да обезпечи финансирането. Наши сътрудници направиха обществен скандал, че " малкия екран се краде, продава, някой ще вземе някакви пари... " Продуцентът след цялата тази отрицателна реклама просто се отхвърли

Нямаше друга продуцентска къща, която е подготвена да даде пари, и по тази причина, когато намерихме единствения, който е подготвен, ние незабавно се съгласихме да подпишем контракт с него . "

Кой кадрува

" Интересът съответно към личността на Цветелина Бенчева, административен шеф, ме учудва. За да опростим процедурата – аз взех това решение (да бъдат съкратени щатове), защото съм шеф. Когато не е телевизия, а образователен център, всички тези действия губят смисъл. " Ръководител направление " Глобални връзки и интернационалните планове " – нужно ли е това на образователно студио ? "

Доц. Жана Попова от Катедра „ Радио и телевизия “ във ФЖМК, също направи своя коментар в " Мрежата "

 Доц. Жана Попова Какъв е казусът

" Учудвам се, че приказваме за пари, когато става дума за университетска телевизия. Това, че университетските медии се вършат с доста пари, е един мит, който е добре най-сетне да прекратим . Показва го предишното (Университетското радио – към този момент имаме един неприятен пример). 

Вторият мит, който е добре да развенчаем, е, че това е Учебно студио . Ако е по този начин, в него би трябвало да има единствено студенти. Ние имахме (по време на пандемията) единствено 1 ден от седмицата, когато можем да влизаме там... 

Университетска телевизия, единствено името, е един голям запас, обществен запас. Освен това през последните 3 години бюджетът на малкия екран е разпределян по метод, бих споделила, непрогледен . Ако това е Учебно студио, ние имаме потребност да влезем и умерено да работим в това студио. И тук е огромният проблем – къде са студентите ?

Не съм споделила, че телевизия се прави без пари, споделих, че не са нужни външни пари на Университета – това е доста значима разлика. Втората значима разлика е, че в случай че ние искахме да излъчим от нашата катедра шеф, щяхме към този момент да сме го създали. Основният проблем е имиджът на тази телевизия . "

Чуйте целия диалог в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР